Архив за октомври, 2010

Публичност на имуществото на висшите държавни служители

28.10.2010

До колко е публична информацията за висшите държавни служители? Темата разглежда Димитрана Александрова в днешния брой на  вестник Дневник:

http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/10/27/983134_geroicheski_populizmi/

България продължава да слиза надолу в световната класация за свободата на медиите

21.10.2010

Според деветия поред „Индекс за свобода на медиите 2010” (http://en.rsf.org/press-freedom-index-2010,1034.html), публикуван от „Репортери без граница”, България и Гърция са отишли на 70-то място и се изравняват с Бенин, Коморските острови и Кения. (още…)

„Държавна сигурност – структура и основни документи“

18.10.2010

Представяне на сборника "Държавна сигурност - структура и основни документи"

На 18 октомври 2010 в Новата конферентна зала на СУ „Климент Охридски” Комисията по досиетата, съвместно с Института „Диалог Европа“ и Дигитализационния проект на СУ SUDIGITAL представиха документалния сборник „Държавна сигурност – структура и основни документи“.

Вторият документален сборник на Комисията по досиетата проследява три основни аспекта от дейността на бившата Държавна сигурност в периода 1946-1989:

  • Развитието на структурата й
  • Изграждането на агентурен апарат и работата с него
  • Оперативният отчет, представляващ вътрешните й правила за работа (още…)

Достъпът до търговския регистър – ограничен!

15.10.2010

Александър Кашъмов, ПДИ

На 13 октомври 2010 г. правителството гласува промени в Закона за търговския регистър. Една от промените е в режима на публичност.

Няма да са достъпни вече онлайн така наречените „лични данни“ (разбирай – ЕГН-тата на директорите, управителите, членовете на управителните съвети и съветите на директорите на търговските дружества).

Престават да бъдат част от публичния регистър и делата на търговците, които ще могат да се преглеждат само след представяне на лична карта – на място, или чрез електронен подпис, или даден от Агенцията по вписванията код.

Вносител е Министерство на правосъдието. То не проведе обществен дебат, нито отговори на подробното критично становище, изпратено от Програма Достъп до Информация по промените през август в законовия срок.

Според ПДИ публичността на Търговския регистър гарантира:

  • стабилността на търговския оборот;
  • предотвратяване на измамите;
  • знание на гражданите на кого си дават парите при сделки (например, при строеж „на зелено“);
  • ефективни журналистически разследвания на бизнес връзките на властта и политиците;
  • информиран избирател (май идват избори!).

Готови ли сме да се разделим с всичко това и какво получаваме в замяна?

Кога шефовете на някои ведомства най-после ще прочетат Закона за достъп до обществена информация

14.10.2010
Корнелия Бояджиева,
в-к „Виделина„, Пазарджик

За пореден път опитите ни получим рутинна информация от териториални звена на държавни ведомства удря на камък. Случаите с разплащателната агенция към ДФ „Земеделие” и местния сектор на РДНСК не са единични, те са потвърдени от колеги от други медии, а аналогични на тях из страната са били предмет на материали на Програма Достъп до Информация. Не спираме да се чудим защо едно такова питане като, например, колко училища в Пазарджишка област ще бъдат подпомагани през учебната 2010/2011 г. по европейската програма „Училищно мляко”, събужда конспиративна страст у шефовете на разплащателната агенция. На всеки подобен въпрос досега ни е било отговаряно, че те нямат право да дават ТАКАВА информация (А каква всъщност дават и правят ли го изобщо? Може би и въпрос за работното им време ще ни изпрати в пресцентъра на фонда?). (още…)

Гарантиране на правото на информация – призив към лидерите на 8-та азиатско-европейска среща на върха

13.10.2010

Четвърта Конференция на гражданските организации от Азия и Европа(1-3 октомври) се проведе като паралелно официално събитие на Осмата азиатско-европейска среща на върха в Брюксел.

На 7 кръгли маси на конференцията 150 представителите на НПО от Европа  и Азия, университетски преподаватели и експерти обсъждаха  приоритетни теми относно: (още…)