„Държавна сигурност – структура и основни документи“

Представяне на сборника "Държавна сигурност - структура и основни документи"

На 18 октомври 2010 в Новата конферентна зала на СУ „Климент Охридски” Комисията по досиетата, съвместно с Института „Диалог Европа“ и Дигитализационния проект на СУ SUDIGITAL представиха документалния сборник „Държавна сигурност – структура и основни документи“.

Вторият документален сборник на Комисията по досиетата проследява три основни аспекта от дейността на бившата Държавна сигурност в периода 1946-1989:

  • Развитието на структурата й
  • Изграждането на агентурен апарат и работата с него
  • Оперативният отчет, представляващ вътрешните й правила за работа

Сборникът представя взаимовръзката между партийното ръководство и неговия репресивен апарат Държавна сигурност, като за пръв път се дава достъп до основополагащи документи за дейността на ДС, приемани от ръководството на БКП и документите, свързани с тяхното прилагане в ДС – секретни заповеди и инструкции.

Сборникът се издава в рамките на законовите задължения на Комисията. Публикуваните документи, макар не всички открити, дават представа какво представлява Държавна сигурност, каза Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата.

Д-р Орхан Исмаилов, заместник председател на Комисията и отговорен редактор на изданието, оприличи сборника на „буквар” за познаването на ДС като система. В процеса на работа с документите са прегледани около 20 хиляди архивни единици, от които едва 46 документа са намерили място в книжното тяло. Продължава работата по издаването на общо 200 документа на електронен носител, допълни Исмаилов.

Сборникът е само троха от това, което намерихме, но той дава възможност да се подходи систематично и целенасочено в изледването на дейността на ДС, подчерта Христо Христов, журналист от в. „Дневник”, част от съставителския екип на сборника и автор на предговора.

Заради дейността по събиране, подготовката и оповестяването на огромния обем информация с такава значимост, д-р Веселин Целков, член на Комисията за защита на личните данни, оприличи Комисията по досиетата на институт за национална памет.

Предстоящото публикуване на още два сборника обяви Татяна Кирякова, член на Комисията по досиетата и редакторския екип на настоящия сборник. Те ще разглеждат темата за международния тероризъм в досиетата на ДС, и ролята на ДС в установяването на народната демократична власт. В резултат на международно сътрудничество, догодина се очаква издаването на сборник Държавна сигурност и Щази.

Документалният сборник „Държавна сигурност – структура и основни документи” е част от създаването на Единен информационен модел на структурата и управлението на документите на ДС и разузнавателните служби на БНА. Сборникът е достъпен на страницата на Комисията по досиетата.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*