България продължава да слиза надолу в световната класация за свободата на медиите

Според деветия поред „Индекс за свобода на медиите 2010” (http://en.rsf.org/press-freedom-index-2010,1034.html), публикуван от „Репортери без граница”, България и Гърция са отишли на 70-то място и се изравняват с Бенин, Коморските острови и Кения.

Проучването на „Репортери без граница” показва, че като цяло свободата не медиите в Европейския съюз се влошава. Ако тази тенденция продължи, има опасност ЕС да изгуби водещата позиция на световен защитник на правата на човека.

Няколко държави от Северозападна Европа и Скандинавия – Финландия, Исландия, Холандия, Норвегия, Швеция и Швейцария – си поделят първото място по отношение свободата на медиите. Шестте държави очевидно са пример за зачитане на журналистите, новинарските медии и ги защитават от неправомерни съдебни действия.

За съжаление, България има най-ниският индекс за свобода на медиите в Европейския съюз. От 48-о място в индекса за 2005 година, сега е на 70-то място.

Индексът на „Репортери без граница” измерва нарушаването на свободата на печата в света. Отразява доколко са свободни журналистите и новинарските агенции. За целта се прави въпросник от 43 критерия за нивото на свобода във всяка от страните. Критериите включват всякакъв вид нарушение, засягащи пряко журналистите (заплахи, затвор, нападение, убийство) или самите медии (цензура, конфискация на броеве, обиск и оказване на натиск).

Във въпросника се взима предвид и правната рамка, свързана с работата на медиите (наказания на обида, съществуването на държавен монопол за някои медии  и регулацията на медийния пазар). Също така се обръща внимание на възпрепятстването на свободния информационен поток в интернет.

От „Репортери без граница” подчертават, че индексът по никакъв начин не трябва да се приема като показател за качеството на медиите във включените страни.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*