Заплаха от затвор за унгарски журналист публикувал писмо от Европейската Комисия

Унгарският министър на вътрешните работи Шандор Пинтер заплаши със затвор журналиста Атилa Монг публикувал на блога си писмо от Председателя на Европейската Комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозо до Виктор Орбан.

В писмото си Барозо изразява остри критики към два унгарски законопроекта: Законопроект за унгарската централна банка (Magyar Nemzeti bill (MNB)), приет през декември 2011 г., въпреки критиките и натиска за оттеглянето му от страна на Европейския Съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), защото заплашва независимостта на институцията и Законопроект на Закон за финансовата стабилност (Financial Stability Law). Писмото е публикувано на блога на Атила Монг на 19 декември. Правителственият говорител András Giró-Szász веднага оспорва достоверността на изтеклото писмо. Брюксел обаче потвърждава съществуването на писмото още на сутринта на следващия ден. Официално ЕК осъжда изтичането на писмото, но въпреки това говорителят на ЕК дава пресконференция, на която резюмира съдържанието на писмото.

През януари въпросът за изтичането на писмото бе повдигнат и в Парламента. Депутат от управляващата партия „Фидес” попита вътрешния министър как е възможно да изтече информацията и как писмото е достигнало до журналиста. В писмен отговор Шандор Пинтер отговори, че Атила Монг е отговорен за нарушаване на правото на лична кореспонденция на премиера Виктор Орбан и би могло да му бъде повдигната обвинение.

Международни неправителствени организации (Access Info Europe, Network for Reporting on Eastern Europe и the South East European Network for Professionalization of Media) изразиха своите притеснения относно заплахите към журналиста и опасения за техния ефект върху свободата на словото в Унгария.

Председателят на новосформираната Националната агенция за защита на личните данни (National Agency for Data Protection)] не е взел становище по случая. Според бившият Комисар за защита на личните данни и свобода на информацията András Jóri кореспонденцията между председателя на ЕК и министър-председателя е публична информация, към която освен всичко има и висок обществен интерес.

Бележки:

1. Атила Монг (Attila Mong) е унгарски журналист, работил като водещ на сутрешния блок в Унгарското национално радио до май 2011 г. Отстранен е от длъжност за четири месеца, докато се извършва дисциплинарна проверка, затова че протестира с  едноминутно мълчание срещу спорен медиен закон, ограничаващ свободата на медиите в предаването си. Той е също водещ на значимо вечерно политическо предаване по Инфорадио.

2. Създадената Агенция за защита на личните данни започва да функционира през януари 2012 г. и заменя  Комисаря за защита на личните данни и свобода на информацията. Тази промяна е също е критикувана от застъпниците за свобода на информацията (повече за кампанията може да видите тук: http://www.freedominfo.org/2011/07/foi-proposals-in-hungary-would-weaken-law/ и тук http://right2info.org/news/new-law-on-freedom-of-information-in-hungary. Законодателната промяна се разглежда като нов инструмент за ограничаване на свободата на информация и контрол върху потока от информация. Преди промените информационният комисар се е избирал от Парламента за мандат от шест години. Председателят на Агенцията сега се назначава от министър-председателя за срок от девет години, освен това мандатът му може да се повтори.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*