Достъпът до залата на Столичния общински съвет – ограничен!

Преди два дни с Решение № 7688/ 01.06.2011 г. по адм.д. № 13602/ 2010 г. Върховният административен съд потвърди ограничението граждани да присъстват в залата, в която се провеждат пленарните заседания на Столичния общински съвет. С решението ВАС отменя предишното решение на Административен съд – София град, което бе в полза на широкия достъп до заседанията, и отхвърля жалбите на неправителствените организации и граждани.

Преди година и половина те оспориха съобразността с Конституцията и законите на решение №701 от 19.11.2009 година на Столичния общински съвет /СОС/, с което чрез изменение в Правилника за организацията и дейността на СОС бе ограничено законното право на всеки на свободно присъствие в заседанията на общинския съвет.

Както изглежда, нашите доводи в полза на прозрачността не са убедили магистратите. Възприетият подход да не се отправят критики към съдебни решения, освен по изключение, ще бъде спазен и тук.

За нас остава обаче съжалението, че въпреки гръмките думи на някои политици за прозрачност отново /след скорошния случай с търговския регистър/, с почти единодушно решение на Столичния общински съвет /общо три гласа въздържали се: Мартин Заимов, Бойко Маринков и Генчо Пастърмов/, бе ограничено конституционното право на гражданите на информация.

Тъй като сме в предизборна ситуация, нека внимателно следим кои политически партии, кандидати за общински съветници и кметове ще поемат ангажимент не само да върнат отнетата публичност, но и да подобрят достъпа на гражданите до информацията, създавана от Столична община.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*