Европейският омбудсман иска Европейската комисия да даде яснота по въпроса какво е разрешеното ниво на радиоактивно замърсяване в храните след ядрения инцидент във Фукушима, Япония

Никифорос Диамандурос иска Европейската комисия да предостави ясна за гражданите информация за това какви са максимално допустимите нива на радиоактивност в хранителните продукти, предлагани в Европейския съюз преди и след инцидента във Фукушима.

Намесата на омбудсмана е резултат от няколко жалби на граждани, че няма информация относно промените на максималните нива на радиоактивни частици.

Земетресението от месец март 2011 г. нанесе огромни щети на ядрената централа Фукушима, което доведе до увеличаване на радиоактивността в района.

В последствие ЕК активизира механизмите за спешно реагиране въз основа на законодателството, въведено след избухването на ядрената централа в  Чернобил, Украйна през 1986 година. Това законодателство включва максимално допустими нива на радиоактивност в храните в случай на авария, което е било приложено към храната, внесена от Япония в ЕС. През април 2011, обаче, ЕК намалява максималното ниво в съответствие с действията в Япония.

Комисията качва информация на своята интернет страница, съгласно съответното законодателство за увеличаване и намаляване на максимално разрешените нива. Омбудсманът обаче получава няколко оплаквания от граждани, според които няма сравнима информация за направените промени след инцидента във Фукушима.

Развитието по случая може да се проследи в секция „открити случаи” на интернет страницата на омбудсмана:          http://www.ombudsman.europa.eu/en/cases/caseopened.faces/en/10431/html.bookmark

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*