ChemSec и ClientEarth искат да знаят кой произвежда токсични вещества

ChemSec и ClientEarth заведоха дело срещу Европейската агенция за химически продукти (ECHA) срещу отказа й да предостави имената на фирмите-производители на някои от най-опасните химически продукти на европейския пазар.

Делото е заведено в първоинстанционния съд на Европейския съюз в Люксембург от ChemSec (неправителствена организация в Швеция, която се бори за околна среда, свободна от токсини) и ClientEarth (европейска застъпническа организация в областта на екологичното право). Според двете организации налице са няколко нарушения на европейски закони, приети, за да насърчават прозрачността, демокрацията и легитимността в процеса на взимане на решения в ЕС.

В случая става дума за 356 химически продукта, които са в списък, разработен от ChemSec в сътрудничество с други неправителствени организации. Той включва химически продукти, определени от Регламент 1907/2006 на Европейската общност за химическите субстанциите и тяхната безопасно използване (REACH)  като особено опасни субстанции, които могат да причинят рак, вредни са за репродуктивната система, също така се натрупват в природата със сериозни и дълготрайни необратими последствия.

ECHA отказва да разкрие имената на производителите на тези опасни субстанции и тяхното количество на пазара в Европейския съюз.  Според ChemSec и ClientEarth това е в разрез както с REACH, чиято цел е да защитава общественото здраве от опасната употреба на химически вещества, така и с европейското законодателство за прозрачност и достъп до информация за околната среда.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*