Архив за септември, 2011

МОСВ се присъединява към отбелязването на Международния ден на правото да знам

27.09.2011

Министерството на околната среда и водите се присъединява към отбелязването на Международния ден на правото да знам, като обявява 28 септември 2011 г. за Ден на отворените врати  за централната администрация, Изпълнителната агенция по околна среда и регионалните структури на министерството на територията на цялата страна.

12 от общо 24 регионални структури на МОСВ са номинирани от Програма Достъп до Информация  в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани” по повод Международния ден на правото да знам, който ПДИ отбелязва в България с церемония по връчване на награди. Церемонията тази година ще се проведе на 28 септември 2011, сряда, от 17.00 ч. в Пресклуба на БТА (София, бул. „Цариградско шосе“ 49).

Повече информация за Деня на правото да знам вижте на специалната страница www.RightToKnowDay.net

Прессъобщението на Министерството на околната среда и водите може да видите тук.

Имало ли е проверка на сделката за Алея Първа в МРРБ?

20.09.2011

Изглежда Законът за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ все повече работи и у нас както в развитите демократични страни – помага да се поставят и осветляват важни за обществото въпроси. Доказателство за това се съдържа в днешното заседание по адм.дело № 2003 / 2011 г. по описа на Административния съд – София град. Делото е образувано по заявление на Калина Павлова от Варна и е срещу отказ, подписан от длъжностно лице в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Дотук – нищо ново. Новото е, че от делото произтече съществения за гражданите въпрос, дали ексминистърът и настоящ кандидат за президент от ГЕРБ е излъгал хладнокръвно Народното събрание по време на парламентарен контрол или не.
Да представим фактите, каквито са. В отговор на парламентарен въпрос, зададен от народния представител Иван Костов „Какви действия е предприело министерството за разследване на сделката с терена от 122 декара за проекта „Алея първа” – гр. Варна?”, г-н Плевнелиев е заявил: „Разбира се, аз разпоредих обстойна проверка на процедурите, извършвани и контролирани от МРРБ. В момента тази проверка е в своята заключителна фаза, още не сме приключили.” Заседанието е проведено на 19 март 2010 г.
Няколко месеца по-късно заявителката поисква по ЗДОИ информация относно „извършените в МРРБ проверки на продажбата на 122 дка от крайбрежието на Варна на „Холдинг Варна”АД, включително кои служители са участвали в проверките, какви резолюции са поставяни по документите от проверките, какви становища са съставени по време на проверките като краен резултат от тях”. С писмо изх. № 94-00-33/ 04.10.2010 г. от МРРБ отговарят, че по т.1 от заявлението /цитирана по-горе/ исканата информация „не се съхранява в Министерството на регионалното развитие и благоустройството”.
Остава въпросът кой казва истината – служителят на МРРБ, подписал писмото или ексминистърът Плевнелиев. В проведеното на 20 септември 2011 г. съдебно заседание юристът на МРРБ заяви, че оспорва жалбата /т.е. поддържа писмото на МРРБ/ и не иска да представя нови доказателства. Тоест заяви, че написаното в писмото е вярно, което означава, че индиректно казаното от ексминистъра е невярно. Учудващо е, че юристът дори не поиска от съда възможност да изясни ситуацията. Съдът все пак предостави на МРРБ тази възможност, но тя няма да може да се използва преди изборите, тъй като делото бе отложено за 1 ноември.
С други думи, защитата на МРРБ хвърли в ръцете на кандидата на управляващата партия за президент горещия картоф да обяснява кой говори истината, и защо служителите в министерството, което доскоро ръководеше, създават съмнения относно почтеността на неговия отговор на парламентарен въпрос.

България се присъедини към глобалната инициатива за открито управление

15.09.2011

България е сред 36те държави официално присъединили се към глобалната инициатива „Партньорство за открито управление.”

Решението бе взето на заседанието на Министерски съвет от 24 август 2011. Според Протокола от заседанието отговорен за координацията и участието на България в инициативата е Съветът за развитие при Министерски съвет.

В рамките на инициативата държавите участници трябва да разработят План за действие, въз основа на широко обществено обсъждане. Съветът за развитие трябва да изготви и предложи на Министерски съвет такъв план до февруари 2012 г.

Програма Достъп до Информация се включи в глобалната инициатива, като заяви участието си в Мрежата от организации, споделящи опит и експертиза за подпомагане на „Партньорство за открито управление”.

„Партньорство за открито управление” бе инициирано от правителствата на САЩ и Бразилия и представлява многостранна стратегия, гарантираща решимостта на правителствата да насърчат прозрачността, гражданското участие, борбата с  корупцията и да използват новите технологии за по-силно управление. Инициативата се координира от комитет от 8 държави и водещи граждански организации в областта. „Партньорство за открито управление” бе оповестено от държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън и външния министър на Бразилия Антонио Патриота на 12 юли 2011 във Вашингтон, САЩ. Тогава се състоя еднодневна среща на представители от 80 държави, подкрепящи инициативата. На срещата във Вашингтон България бе представена от Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър-председателя и Росен Желязков, главен секретар на Министерския съвет.

Партньорството за открито управление официално ще стартира на 20 септември в Ню Йорк, когато 8те правителства от управителния съвет ще приемат Декларация за открито управление и ще оповестят плана за действие на всяка държава. На събитието ще присъстват Президента Обама и други държавни глави. Според Протокола от заседанието на МС на 24 август, „министър-председателят или упълномощено от него длъжностно лице да вземе участие в официалното откриване на Инициативата за партньорство за открито управление през септември 2011 г. в Ню Йорк”.

За 20 септември се планира паралелно събитие, което ще се проведе в централата на Google в Ню Йорк. По време на „Силата на откритостта” ще се проведат конференции, семинари и други демонстрации. Очаква се повече информация за събитието да се появи на специалната страница http://www.opengovpartnership.org/.