България се присъедини към глобалната инициатива за открито управление

България е сред 36те държави официално присъединили се към глобалната инициатива „Партньорство за открито управление.”

Решението бе взето на заседанието на Министерски съвет от 24 август 2011. Според Протокола от заседанието отговорен за координацията и участието на България в инициативата е Съветът за развитие при Министерски съвет.

В рамките на инициативата държавите участници трябва да разработят План за действие, въз основа на широко обществено обсъждане. Съветът за развитие трябва да изготви и предложи на Министерски съвет такъв план до февруари 2012 г.

Програма Достъп до Информация се включи в глобалната инициатива, като заяви участието си в Мрежата от организации, споделящи опит и експертиза за подпомагане на „Партньорство за открито управление”.

„Партньорство за открито управление” бе инициирано от правителствата на САЩ и Бразилия и представлява многостранна стратегия, гарантираща решимостта на правителствата да насърчат прозрачността, гражданското участие, борбата с  корупцията и да използват новите технологии за по-силно управление. Инициативата се координира от комитет от 8 държави и водещи граждански организации в областта. „Партньорство за открито управление” бе оповестено от държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън и външния министър на Бразилия Антонио Патриота на 12 юли 2011 във Вашингтон, САЩ. Тогава се състоя еднодневна среща на представители от 80 държави, подкрепящи инициативата. На срещата във Вашингтон България бе представена от Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър-председателя и Росен Желязков, главен секретар на Министерския съвет.

Партньорството за открито управление официално ще стартира на 20 септември в Ню Йорк, когато 8те правителства от управителния съвет ще приемат Декларация за открито управление и ще оповестят плана за действие на всяка държава. На събитието ще присъстват Президента Обама и други държавни глави. Според Протокола от заседанието на МС на 24 август, „министър-председателят или упълномощено от него длъжностно лице да вземе участие в официалното откриване на Инициативата за партньорство за открито управление през септември 2011 г. в Ню Йорк”.

За 20 септември се планира паралелно събитие, което ще се проведе в централата на Google в Ню Йорк. По време на „Силата на откритостта” ще се проведат конференции, семинари и други демонстрации. Очаква се повече информация за събитието да се появи на специалната страница http://www.opengovpartnership.org/.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*