Глобален индекс за правото на информация – отворен за коментар

В навечерието на 28 септември, Международният ден на правото да знам, организацията ARTICLE 19 предложи за консултация Глобален индекс за правото на информация. Индексът ще подпомогне сравнителния анализ на законите за достъп до информаци, като покаже слабостите и най-добрите практики.

Инициативата на международната организация, чиято работа е насочена към защитата и насърчаването на свободата на изразяване и свободата на информация по света, е провокирана от нуждата за оценка на ефективността на законите за достъп до информация. Глобалният индекс е разработен въз основа на методологията, използвана за оценка на федералния закон за прозрачност и законите за достъп до информация в 32-та щата в Мексико през 2009 г.

Целта на Глобалния индекс е да се развият и използват серия от индикатори, които ще позволят обективна оценка на нивото на защита на правото на информация по света. Индексът ще подпомогне процеса на оценяване на развитостта на законодателството, гарантиращо прозрачност и достъп до информация в отделните страни.

Глобалният индекс за правото на информация ще даде възможност на застъпниците за свобода на информацията, както и на власт имащите, да сравняват правни мерки и съществуващ опит в различни страни, за да взаимстват най-приложимия вариант за  конкретния случай.

ARTICLE 19 публикува проект на модел и индикатори и призова международната общност на застъпниците за свобода на информацията да изпрати свои бележки и коментари до 31 октомври 2010 г. на адрес: rti@article19.org.

За повече информация, посетете страницата на ARTICLE 19.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*