Скандал: съдия чете личните данни на журналисти пред обвиняеми и роднините им

Прокурор Николай Николов иска да бъдат оповестени ЕГН и адреси на присъстващите в залата, съдия Милена Георгиева го прави, отхвърляйки възмущението на репортерите с думите „Винаги има първи път”

Галина КОНСТАНТИНОВА, координатор на ПДИ в Пловдив

Личните данни на журналисти – имена и ЕГН-та – бяха прочетени на всеослушание в съдебната зала пред обвиняеми и техните близки. Това стана в Районен съд-Пловдив на заседанието за мярката на тримата автокрадци – Пламен Леков, Димитър Костов и Димитър Султин -Господа. Те са обвинени в търговия с крадени коли. Освен адвокатите им в залата присъстваха десетина роднини и познати. На съседни банки седяха съдебните репортери, отразяващи случая.

Наблюдаващият прокурор Николай Николов поиска от съда да бъдат снети данните на всички присъстващи, тъй като делото е в самото начало и в по-нататъшния си етап би могло някой от присъстващите да бъде призован като свидетел. Когато журналистите се възпротивиха да бъдат снети на глас личните им данни, съдия Милена Георгиева каза „Винаги има първи път“ и прочете на висок глас всички данни от личните им карти.
В отговор на въпрос по кой правен казус се случва това,
прокурор Николов заяви, че искането не било насочено към съдебните репортери. От пресцентъра на Съдебната палата казаха, че не помнят такава практика и ще проверят случая. В протоколите по делото са записани личните данни на всички присъстващи, с изключение на служителите на съдебна охрана.
Говорителят на Районна прокуратура – Пловдив Галина Андреева поясни, че принципно колегата й има право да изиска оповестяване на лични данни, заради свидетелски показания по-късно в хода на делото. Тя обаче не се ангажира с коментар защо са обявени на глас ЕГН-та на журналистите. Това е допустимо само, ако става дума за страни по делото или свидетели, каквито журналистите не са, коментира председателят на Районния съд Веселин Хаджиев.

Случаят е повече от скандален, възмути се съдебната репортерка на „Дарик” Тина Ивайлова, след което зададе риторичния въпрос: „Кой ще носи отговорността, ако утре се случи нещо на мен или на колегите, след като задържаните са чули ЕГН-та и адресите ни?“

Шефът на Районния съд Хаджиев обеща проверка на случая.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*