Достъп до екологична информация в Беларус

Руската неправителствена организация от Санкт Петербург „Институт за развитие свободата на информация” съобщава, че на 12 януари стопанският съд на Гродненска област (Беларус) признава за законен отказа на Дирекцията за строителство на атомни централи да предостави информация за оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) при строителството на атомна електроцентрала.

Защитавайки своята позиция в съда, представителите на Дирекцията за строителство на атомни централи заявяват, че цялата искана информация в момента е достъпна за всички, които се  интересуват  на  интернет страницата на дирекцията. Съдът приема това за убедителен аргумент.

Сагата започва през ноември 2009 г., когато обществената организация „Экодом“  иска документацията, свързана с ОВОС в печатна или електронна форма. През февруари 2010 година служителите на  Дирекцията за строителство на атомни централи предлагат еколозите да отидат на място и да се запознаят с интересуващата ги информация. Документите обаче били достъпни само в работно време и било забранено да се изнасят.

Въпреки че съдът не отсъжда в полза на еколозите, решението може да се приеме като победа за «Экодом», защото е постигната главната цел – съдът задължава органите на властта да качват в интернет значителен обем информация за околната среда.

Този съдебен прецедент в Беларус е изключително важен и нагледно показва на чиновниците, че обществеността е готова да се бори за правото си на достъп до информация.

Ето как Дария Сухих, старши юрист в Института за развитие свободата на информация коментира случая: „Решението на съда не е безспорно, защото „разпространение на информацията” и „предоставяне на информация” са всъщност две различни форми на осигуряване на достъп до информация за гражданите”.

Руското законодателство също разграничава двете форми на достъп: съгласно федералния закон за информация, информационни технологии и защита на информацията, „предоставяне” означава довеждане на информация до знанието на конкретни потребители, а „разпространение” – до неопределен кръг потребители (включително чрез интернет). Като едната форма на достъп не може и не трябва да подменя другата форма.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*