Том Блентън: Прибързани наказателни мерки ще доведат до повече изтичане на информацията, повече контрол и строги мерки, по-малко отчетно управление и намалена сигурност

Директорът на „Архив Национална сигурност” заклейми „Wikimania“– та

Опитите да се затегне системата на секретност и да се контролират информатори и медии е признак за фундаменталиска самозащита, според Томас Блентън, изпълнителен директор на „Архив Национална сигурност”[1]. Това заяви той в изслушването пред Законодателната комисия в Камарата на представителите на САЩ на 16 декември 2010 г. По време на първото изслушване в резултат на аферата Кейбългейт и публикуването на документи на Държавния апартамент от WikiLeaks, Блентън призова законодателите да погледнат обективно на въпроса, повдигнат от информаторите, и да не предприемат крайни мерки.  Това бе съобщено в прессъобщение на организациятя „Архив Национална сигурност”.

„Повече дим, отколкото огън”, нарече Блентън призивите за разширяване обхвата на Закона за шпионажа и за атентат срещу създателя на WikiLeaks Джуулиан Асандж. Прибързани наказателни мерки „ще доведат до повече изтичане на информацията, повече контрол и строги мерки, по-малко отчетно управление и намалена сигурност”, предупреди Блентън.

„Историята показва, че щетата от крайните мерки е по-голяма, отколкото от изтичането на информация”, според Блентън.

Той припомни, че администрацията на президента Никсън някога е обмисляла да бомбандира сградата на Brookings Institution, за да унищожи копието на Докладите на Пентагона[2], и че Президент Джералд Форд е наложил вето на Закона за свобода на информацията, като реакция срещу изтичането на правителствена информация, но ветото е отхвърлено от Конгреса на САЩ.

„Истинската опасност от Wikimania-та е, че можем да се върнем към представата за секретност от Студената война, към капсулованата система, която ни заслепяваше преди 11 септември 2001, към нарастващи преследвания по Закона за шпионажа, които само ще харчат парите на данъкоплатците и най-накрая ще бъдат изоставени”. Блентън призова законодателите да защитят Първата поправка, вместо да приемат „китайски модел на държавен контрол” върху информацията.

„Всички, които защитават позицията за контрол над информаторите и тези, които публикуват изтеклата информация, трябва да се изправят пред реалността, че този подход представлява фундаменталистка замозащита, тъй като ще увеличи секретността на правителството, ще доведе до намаляване на секретността, и всъщност ще окуражи изтичането на информация от изпадналата в легитимна криза система на засекретяване”, заключи Блентън.

Изказването на Томас Блентън на английски е публикувано на страницата на „Архив Национална сигурност”.

Изслушването пред Законодателната комисия в Камарата на представителите на САЩ на 16 декември 2010 по Закона за шпионажа и правните и конституционни последици от Wikileaks е публикувано на C-SPAN.

Изказвания са направили: адвокат Ралф Нейдър, професорите по право Стивън Владек и Джефри Стоун, адвокатите Аби Лоуел и Кенет Вайнщайн, както и Гейбриъл Шонфелд от Института „Хъдсън”.


[1] „Архив Национална сигурност” е една от водещите организации в САЩ в дебата за декласифициране на правителствени документи, свързани с външната политика на САЩ. Архивът е създаден през 1985 г. от журналисти и изследователи, с цел да наложат контрол върху нарастващата секретност в американското правителство.

[2] През 1971 г. Даниел Елсберг дава на ”Ню Йорк Таймс” и „Вашингтон пост” секретните доклади, свързани с войната на САЩ във Виетнам, което става известно като Докладите на Пентагона.