Архив за май, 2011

Дневникът на Анатолий Черняев

30.05.2011

Първият съветник на Горбачов описва хронологически последната година на Съветския съюз.

Архив „Национална сигурност” отбелязва 90-годишнината на Анатолий Черняев като за първи път публикува онлайн последната част от неговия уникален и безценен дневник, който разказва за събитията от  1991 – края на съществуването на Съветския съюз.

От 1986 до 1991 година Черняев е помощник генерален секретар на Горбачов, отговарящ за външната политика и водещ архитект на перестройката.

Анатолий Сергеевич остава шампион на гласността, споделяйки своите бележки, документи  и прозрения от първа ръка с учени, които се опитват да разберат мирния край на Студената война  и разпада на Съветския съюз. През 2004 година той подарява на архив „Национална сигурност” оригиналите на своите подробни дневници за периода 1972-1991 година, за да гарантира постоянен публичен достъп – което не е възможно в политически нестабилната съвременна Русия.

Доклад на Европейския омбудсман за 2010 година

18.05.2011

През 2010 година 2, 667 жалби са постъпили при европейския омбудсман Никофорос Диамандурос, от които 63 са от България.

Най-много жалби за работата на европейската администрация има от Германия (357) и Испания (349)

Най-голям брой жалби и сигнали са свързани с правото на достъп до информация (33%). Другите проблемни области са изпълнението на договори за обществени поръчки, злоупотреба с власт и дискриминация.

При 70% от случаите въпросите се разрешават чрез споразумение между страните, което е резултат от намесата на омбудсмана.

(още…)

Дело срещу Европейската централна банка за укриване на доклади във връзка с финансовата кризата

16.05.2011

Новинарската агенция Блумбърг заведе дело срещу Европейската Централна Банка (ЕЦБ). Целта е да се изяснят причините,  довели до финансова криза и дали Гърция има вина като е скрила размера на своите заеми?

През април 2009 година, седем месеца преди гръцката криза да влезе в новините, агенция Блумбърг получава първа страница от досие, изказващо предположение, че  Гърция е прикрила лошото състояние на икономиката си. Големите заеми били замаскирани чрез използването на деривати и суапове – договорки за бъдещи плащания. Това прави гръцката икономика на хартия да изглежда добре или по-малко зле.

Досието съдържало два вътрешни документа, подготвени за 6-членния състав на изпълнителния съвет на Централната банка – «Въздействието на извънпазарните суапове върху бюджетния дефицит и държавния дълг. Случаят Гърция” и „Сделката Titlos и евентуалното съществуване на подобни сделки, оказващи въздействие върху размера на държавния дълг или на бюджетния дефицит в евро зоната”.

Новинарската агенция поискала документите от ЕЦБ, но напразно.

През месец октомври 2010 г. президентът на Европейската Централна Банка Жан-Клод Трише отказва да предостави исканите документи с мотива, че „информацията в двата документа може да подкопае публичното доверие по отношение ефективното провеждане на икономическата политика”.

Този отговор кара Блумбърг да заведе дело пред Общия съд в Люксембург (това е първоинстанционния съд).

Ето какво споделя по случа главният редактор на агенцията Мат Уинклър: „Ние искаме пълен достъп до документи, които показват как Гърция може да се финансира по време на финансови затруднения. Разкриването на информацията е в полза на всички страни членки на Европейския съюз, на всички граждани и данъкоплатци и със сигурност е от полза за финансовите пазари.”

Досието на Осама Бин Ладен

05.05.2011

Дневен брифинг на Президента, 6 август 2001На 2 май 2011 г, организацията „Архив Национална сигурност” към Университета Джордж Вашингтон, САЩ, публикува на страницата си декласифицирани документи от досието на убития в Пакистан лидер на Ал Каида Осама Бин Ладен. Според един от първите доклади от 1996 г. Бин Ладен е „един от най-важните финансови спонсори на Ислямския тероризъм в света.

Досието на Осама Бин Ладен съдържа Биографична справка на ЦРУ от 1996, скандалния Дневен брифинг на Президента от 6 август 2001, в който се предупреждава „Бин Ладен – решен да удари в САЩ”,  доклад на Държавния департамент от 2005, в който се казва, че „някои талибански лидери действат при сравнителна безнаказаност в някои пакистански градове”, 400 страници Профил на Бин Ладен от Националните лаборатории „Сандия” с фокус върху бомбените атентати през 1998 г. срещу американските посолства в Кения и Танзания, Каблограма на Държавния департамент от 2006 г. относно прегрупирането на Талибаните в пакистанските племенни райони, което ги превръща в „убежище, недосегаемо за което и да е правителство”, исканията към Пакистанската десница след 11 септември 2001, отправени от Заместник държавния секретар Ричард Армитейдж и единственият известен разговор между правителството на САЩ и талибанския лидер Молла Омар.

Резюме на досието и повече документи – на страницата на „Архив Национална сигурност“.