Дело срещу Европейската централна банка за укриване на доклади във връзка с финансовата кризата

Новинарската агенция Блумбърг заведе дело срещу Европейската Централна Банка (ЕЦБ). Целта е да се изяснят причините,  довели до финансова криза и дали Гърция има вина като е скрила размера на своите заеми?

През април 2009 година, седем месеца преди гръцката криза да влезе в новините, агенция Блумбърг получава първа страница от досие, изказващо предположение, че  Гърция е прикрила лошото състояние на икономиката си. Големите заеми били замаскирани чрез използването на деривати и суапове – договорки за бъдещи плащания. Това прави гръцката икономика на хартия да изглежда добре или по-малко зле.

Досието съдържало два вътрешни документа, подготвени за 6-членния състав на изпълнителния съвет на Централната банка – «Въздействието на извънпазарните суапове върху бюджетния дефицит и държавния дълг. Случаят Гърция” и „Сделката Titlos и евентуалното съществуване на подобни сделки, оказващи въздействие върху размера на държавния дълг или на бюджетния дефицит в евро зоната”.

Новинарската агенция поискала документите от ЕЦБ, но напразно.

През месец октомври 2010 г. президентът на Европейската Централна Банка Жан-Клод Трише отказва да предостави исканите документи с мотива, че „информацията в двата документа може да подкопае публичното доверие по отношение ефективното провеждане на икономическата политика”.

Този отговор кара Блумбърг да заведе дело пред Общия съд в Люксембург (това е първоинстанционния съд).

Ето какво споделя по случа главният редактор на агенцията Мат Уинклър: „Ние искаме пълен достъп до документи, които показват как Гърция може да се финансира по време на финансови затруднения. Разкриването на информацията е в полза на всички страни членки на Европейския съюз, на всички граждани и данъкоплатци и със сигурност е от полза за финансовите пазари.”

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*