ЮНЕСКО призна 28 септември като Международен ден на всеобщия достъп до информация

На 17 ноември 2015 г. участниците в 38-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО (Организацията на ООН за образование, наука и култура) приеха 28 септември да се отбелязва като „Международен ден на Всеобщия Достъп до Информация“. Генералната конференция се проведе между 3 и 18 ноември в Париж.

Одобрението на Генералната конференция дойде след като на 19 октомври 2015 изпълнителният съвет на ЮНЕСКО прие резолюция, препоръчваща 28 септември да се чества като Международен ден на достъпа до информация, а на 11 ноември Комисията по комуникации и информация на ЮНЕСКО прие предложение името да бъде Международен ден на Всеобщия достъп до информация. Резолюцията трябва да се одобри от генералната асамблея на ООН.

В текста се подчертава, че „всеобщото право на информация е основно за демократичното функциониране на обществата и за благоденствието на всеки индивид“.

Официално резолюцията е подкрепена от постоянните делегации към ЮНЕСКО на Ангола, Мароко и Нигерия, но бе предложена от Работна група на Африканската платформа за достъп до информация (APAI)  и се основава на Декларацията на APAI, приета на 19 септември 2011.

В резолюцията се отбелязва, че Международният ден на правото да знам е създаден през 2002 в София на конференция на застъпниците за свобода на информацията от 15 държави. На тази конференция, организирана от Програма Достъп до Информация, бе създадена и Международната мрежа на застъпниците за свобода на информация.

Промяната в името на Деня породи дискусия сред членовете на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията.

Оригиналното предложение на APAI е „Ден на правото на информация“, което в предложението до Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО е променено на „Международен ден на достъп до информация“, защото се смята, че тази формулировка е с по-широк и приобщаващ фокус и осигурява по-широка рамка за дейности. Но на своето заседание от 19 октомври, Комисията по комуникации и информация приема името „Международен ден на Всеобщия Достъп до Информация“.

Тоби Макинтош, редактор на портала Freedominfo.org, публикува исторически преглед на процеса на създаване на Международния ден на правото да знам, и промяната в името.

Признаването на 28 септември от ЮНЕСКО е голям успех за застъпниците за свобода на информацията. Това е ясен знак на международно ниво за значимостта от координирано и признато честване на този ден.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*