Районният съд във Варна прие подаването на сигнали за защитено слово

На 5 юни 2014г. Варненският районен съд оправда общественика Кънчо Бонев по обвинение за клевета, повдигнато от началника на местната служба по картография и кадастър, Красимира Божкова -Кателиева.

Конфликтът между тях назря с инцидента от 24 април 2012г., когато Бонев бе бит от охранител на службата при опит да получи достъп до обществена информация. Вместо да бъде разследвана администрацията за този странен подход към гражданина, прокуратурата заведе срещу него дело за хулиганство, което приключи през 2013г. с оправдателна присъда. В настоящото дело Кателиева се оплаква от подадена в Министерството на регионалното развитие и благоустройството жалба срещу нея по случая, в която са споменати и съмнения за корупция.

Според защитника на Бонев, адв. Кашъмов от Програма Достъп до информация, подателите на сигнали за корупция се ползват с международна и законова защита. Свободата на изразяване на мнение и разпространяване на информация е основно човешко право, гарантирано с Европейската конвенция за правата на човека и може да се ограничава само по изключение, при сериозни доказателства и тясно определени основания.

Делото е част от титаничната битка на група варненски граждани, известна като „казуса Алея първа“, по който се подлагат на съмнение действия на държавни институции, довели до придобиване на земя край градския бряг от групировката ТИМ. По делото бяха разпитани свидетели и на двете страни и представени документи, свързани с териториите по Алея първа, много от които получени по реда Закона за достъп до обществена информация. Съдия Христо Минев постанови решението си след внимателно преглеждане на доказателствата и изслушване на тезите на спорещите.

Тази малка наглед победа има голямо значение за демократичната общност във Варна, защото показва, че упоритото отстояване на принципни позиции и основните човешки права, както и функционирането на независим съд са в състояние да променят съществено живота на хората. В трудната ситуация на Варна това събитие е знак, че със собствени сили гражданското общество в България може повече.

Публикацията е подготвена с участието на активни граждани във Варна

5 Коментари

  1. Много любопитно… авторът на текста и адвокатът на Кънчо Килима са едни и същи? Извинавайте, ама как да примем каквото и да е от текста за чиста монета, като е очевидно едностранно и манипулативно? По моя информация въпросния бонев се е опитал да изнесе документи от администрацията и охраната се е опитала да го спре. Та стига с тия поръчкови материали

  2. Текстът на пибликацията бе написан на сбирка на варненски общественици след делото както е посочено в нея и е разпратена на медии като прессъобщение. Аз също участвах в писането й.
    арх. Калина Митева Павлова

  3. Права е срамежливата фенка на ТИМ – текстът е едностранен, авторът е само един.
    И щом казаното от Бонев за Божкова не е клевета, може пък да е истина 🙂

  4. Не съм фенка на нито един от тук споменатите, но ако някой може да ми обясни защо всичко срещу алеята и тим се ръководи само от едни и същи хора ще съм много благодарна. Толкова ли няма други варненци, българи? Това са 10 човека, активно проповядващи саморазправа, за мен сте като една секта!

  5. Поредното доказателство, че съдебната ни система е ялова. Нападат служителка в администрацията, измислят си някакъв мним бой и печелят дело. Баси държавата! И отдолу мнимите автори дори не могат да си уеднаквят версиите кой е писал текста! Кой? Кой? Кой?

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*