МО събира със съдебен изпълнител разноски по ЗДОИ

Гражданинът Вилям Попов, известен с активната си позиция относно прозрачността на държавните институции, беше „наказан” от министъра на отбраната за подадено заявление за достъп до обществена информация. Заради зададени 8 въпроса, свързани с информация за трансформацията на българската армия, на които е получил отказ, администрацията на министър Аню Ангелов е дала гражданина на съдебен изпълнител…. Това е така, защото Върховният административен съд потвърди на две инстанции отказа на министъра. Присъдил е и „разноски” в размер на по 150 лв. юрисконсултско възнаграждение за всяка съдебна инстанция, каквито впрочем министерството не е заплащало на юрисконсулта. Практиката на държавните институции е да не плащат отделно явяването по дела, защото е част от професионалните задължения на юрисконсултите.

Преди време господин Попов се отказа да иска от министерството присъдени в негова полза разноски. Днес ведомството с близо 1 милиард лева бюджет за 2012 г. ще се „обогати” с общо 357 лв. с включени разноски по изпълнението, които за военните са капка в морето, но за пенсионера са значителна сума. Подадената до министър Ангелов молба за преразглеждане на решението за събиране на парите бе отхвърлена безапелационно.

За съжаление опасният прецедент започва да се превръща в практика през последните месеци. Все повече държавни и общински институции притискат и заплашват със съдебни разноски граждани и журналисти, дръзнали да искат обществена информация. А обществената информация все пак е за обществото, нали?!

1 Trackback / Pingback

  1. Американската щатска администрация ще плати 70,000 долара съдебни разноски за дело по закона за достъп до информация  |  Точка на достъп &

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*