Европейският съд по правата на човека осъди България по две дела на журналисти

На 19 април 2011 г.  Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за нарушение на чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека по делата Касабова с-у България и Божков с-у България. Според съда с осъдителните решения за клевета държавата е нарушила изискването намесата в свободата на изразяване да бъде „необходима в демократичното общество”. Решенията по делата на журналистите са прецедент.

През 2000 г. журналистката от Бургас Катя Касабова публикува цикъл от статии, първата от които със заглавие „Корупция в бургаското образование?” В статията се изнасят данни за незаконен прием на голям брой ученици в елитните гимназии на Бургас. В публикациите е отразено и съмнение за корупция. Нарушенията са свързани с процедура по прием на ученици без издържане на приемен изпит, при наличие на определени в наредба заболявания. Според информацията на журналистката съответната комисия, съставена от четирима служители на Регионалния инспекторат по образованието към Министерство на образованието и науката (МОН) и един медицински служител, е допуснала множество нарушения. Комисията е признала за отговарящи на условията деца, за които не са представени надлежните документи или са налице други пропуски.

Четиримата служители на РИО на МОН, които са се почувствали засегнати от подозренията в корупция, завеждат дело за клевета срещу журналистката, която е осъдена на две инстанции през 2001 г. и 2002 г.

Защитата й пред ЕСПЧ бе осъществена от ръководителя на правния екип на Програма Достъп до Информация, адвокат Александър Кашъмов и адвокат Стоян Терзийски.

Статия по същия случай е публикувал през 2000 г. и журналистът от в. „Сега” Божидар Божков. Той бе представляван пред ЕСПЧ от адвокат Йонко Грозев.

Решението на Европейския съд по правата на човека е достъпно на английски на страницата на съда.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*