Американската щатска администрация ще плати 70,000 долара съдебни разноски за дело по закона за достъп до информация

Администрацията на столицата на щата Ню Йорк – Олбани ще плати на вестник Times Union 70,000 долара за да покрие  съдебни разноски по дългогодишно съдебно дело по Закона за свобода на информацията. Медията е поискала информация за наложени глоби за неправилно паркиране, впоследствие отменени от общинската администрация. Информацията беше предоставена в деня на образуване на делото, но въпреки това медията е продължила съдебната битка.

През ноември 2008 г. вестникът публикува журналистическо разследване на корупционна схема с фишовете за неправилно паркиране. Разследващи журналисти са установили, че полицията съставя фишове, но реално не налага глоби на собственици на автомобили, маркирани със специален стикер, издаван от профсъюза на полицията. Стикерите изглеждат като око на бик и издаването им датира от началото на 80-те години.

Няколко месеца по-късно, през април 2009 г. Times Union подава заявление за достъп до информация за копията на фишове за неправилно паркиране. Управата не предоставя информацията. А в хода на делото процесуалните представители на администрацията се оправдават, че предоставянето на копия от отменените фишове би било същото, като да се предоставят копия от свидетелства за съдимост.

Висши служители, между които кметът Джери Дженингс и бившия шеф на Полицията, Джеймс Тюфей твърдят, че нямат представа за порочната схема. Но според Times Union фишове-фантоми са издавани на кмета на града, на полицейски служители, на техните съпрузи и роднини, на общински служители, на влиятелни местни бизнесмени и държавни служители с връзки в полицията.

В решението си Щатския апелативен съд заявява, че администрацията на Олбани е нарушила правото на обществеността за прозрачно управление и постанови съдебни разноски в полза на медията. Във вторник ( 03. 04. 2012 г., бел.ред. ) общинският Съвет за оценка и разпределение на разходите единодушно одобри плащането. След решението на общинския съвет кметът Дженингс заяви, че се чувства облекчен, че сагата е приключила и може да продължи напред.

Рекс Смит, главен редактор на Times Union, се зарадва, че двойната система за паркиране, една за тези с връзки, и друга за всички останали е разкрита и прекратена. Според него обаче е жалко, че градската управа е избрала да пренебрегне правото на информация и да държи спуснати завесите на всяка цена.

Ева Бъртън, вицепрезидент и главен юрист на „Хърст Корпорейшън”, собственик на Times Union коментира решението така  „Въпреки, че информацията беше предоставена в деня, в който заведохме дело, решихме да го продължим, защото въпросът е принципен и искахме да изпратим силно послание към властите, как трябва да се разглеждат заявленията за достъп – не може незаконно да се отказва информация, само защото предоставянето й е неудобно за властите

В България ПДИ наблюдава опасна тенденция заявителите да се осъждат на съдебни разноски за юрисконсултско възнаграждение. Обикновено такова възнаграждение реално не се изплаща от институциите, защото процесуалното представителство е част от професионалните задължения на задължения на юрисконсултите. Българските съдилища, постановили разноски в полза на администрацията не отчитат, че обикновено делата за достъп до информация защитават обществения интерес да има отворено и прозрачно управление.

За повече информация: http://www.timesunion.com/local/article/Albany-pays-70-000-to-settle-FOIL-denial-case-3457191.php#ixzz1r5C5e0qD

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*