Съдебната схватка „МВР – Репортери”–епизод 2

Любомир Йорданов, координатор на ПДИ в Монтана

Административният съд /АС/ в Монтана отмени като незаконосъобразно полицейско разпореждане, което забранява на журналистка по време на избори да наблюдава дейността на  секционните избирателни комисии и да фотографира около тях. Схватката с оттенък на политико-криминална трагикомедия се води четвърти месец между Районното управление на МВР в Лом и издателка на местен вестник. Делото е единствено по рода си у нас – няма друг случай, в който органите на реда да са забранили на журналист да изпълнява служебните си задължения  на толкова важно обществено-политическо събитие като изборите за президент и местни власти. На втория тур на вота – 30 октомври 2011, собственичката на в. „Ломпрес” Камелия Обретенова, която работи и като репортер в изданието, получила сигнали, че в няколко секции се извършват нарушения. Според източниците й непознати мъже превозвали роми с автомобили до урните и след като гласували под наблюдение ги отмятали в списъци. Репортерката наистина видяла как коли транспортират групи избиратели, а мъж пред секциите води записки. После направила няколко снимки и информирала полицаите, които също били пред секцията. Тя била извикана в Районното управление на полицията, където дала обяснения по случая, но след това полицейски инспектор й връчил разпореждане да „ упражнява служебните си задължения извън районите на секционните избирателни комисии и да не фотографира никого без негово знание и съгласие”.

„Разпореждането ме лиши от възможността да отразявам пълноценно изборите и да информирам читателите. Не съм нарушила закона, дори  помагах на полицията, като ги информирах за евентуални нарушения. По моя сигнал бе образувана преписка”, пояснява Обретенова. Убедена, че е жертва на недоразумение, журналистката подала жалба до началника на Районното управление в Лом с искане разпореждането да бъде отменено като нецелесъобразно. Полицейският шеф обаче отхвърлил искането й с решение от 11 ноември 2011.  Той, също както и съставилият акта инспектор, смятат, че  Обретенова е нарушила чл. 32 от Конституцията, като е посегнала на неприкосновеността на личния живот на гражданите. След полицейското решение репортерката внесла жалба до АС в Монтана. „Издаденият административен акт не само не защитава конституционни права и свободи на гражданите, но и засяга неоправдано, от гледна точка на обществения интерес,  права и свободи, защитени не само от Конституцията, но и от Хартата за основните права на ЕС /ХОПЕС/ и  Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи /ЕКЗПЧОС/. Тези права и свободи са свързани както със свободното упражняване на журналистическата професия, така и с правото на получаване и разпространяване на информация и свободата на медиите”, заяви в решението си председателят на АС в Монтана Момчил Таралански. Според съдията  действията на полицейския инспектор са неправилни и незаконосъобразни, а правата на журналистката да получава и разпространява информация са в значителна степен ограничени от разпореждането на МВР. „Отразяването на изборите на кметове не влиза в противоречие с никой нормативен акт. Журналистката не е фотографирала частни лица в частен имот, а на обществено място при упражняване на публична дейност и то с голям обществен интерес –  избор на местни органи на власт, които  ще определят начина и стандарта на живот на жителите на общината”, реши съдът и отмени полицейското разпореждане.

Дали ще има и трети епизод на съдебната сага засега не е известно. „Ще помисля дали да обжалвам решението пред ВАС в 14 дневния срок”, заяви директорът на ОДП – Монтана комисар Валери Димитров. Краят на изборно-полицейския сериал явно ще стане ясен по-късно. Но от него определено ще зависи дали  журналистите ще могат занапред да разкриват и огласяват изборни нарушения  или ще се превърнат в нарушители, ако сочат мръсните номера в битките за власт.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*