Информация за помилванията на Президента

Публикуването на статистическа информация за броя на помилваните лица през двата мандата (2002 г. – 2012 г.) на президента Георги Първанов провокира любопитството на ПДИ да направи сравнителен анализ на практиките на публикуване на подобна информация в европейски страни и САЩ. Анализът представя добри практики  и е още по-необходим в нашата действителност, където се налага да се води дело за достъп до информация.

През 2009 г. журналистът Любен Обретенов, в. Сега подава заявление за достъп до информация до Президента, с което иска имената на членовете на Комисията по помилване към Президентството, както и имената на помилваните. Главният секретар на Президента отказва да предостави информация на основание защита на личните данни.

Добри практики

Отличник в активното публикуване на информация за актовете на милост на държавния глава са Съединените Американски Щати. Администрацията на Белия дом публикува не само имената на помилваните, но и съдът, който е произнесъл присъдата, дата на произнасяне на присъдата, за какво престъпление е осъден и референции към американския кодекс (the Code of Laws of the United States of America или the U.S. Code съдържа и наказателни и наказателно-процесуални разпоредби). Информацията се обобщава от Министерството на правосъдието (МП), което също публикува същата информация. Министерство поддържа и публикува статистика за актовете на милост на американските президенти от 1900 г. насам. Интересна е информацията за изпълнението на смъртните наказания, публикувана на статистическо бюро към МП. Диаграма на изпълнените смъртни присъди от 1976 г. насам показва пиковете на изпълнените екзекуции, статистика на екзекутирани по раса, по щат, по средства за екзекуция (чрез инжекция (1104 от 1976 досега), на електрически стол (157 от 1976 досега), газова камера (11 от 1976 досега), обесване (3 от 1976 досега).

Може би подробната информация, която се публикува за актовете на милост е резултат от спазването на ясни стандарти и критерии за разглеждане и уважаване на молбите за помилване, тъй като държавният глава, прилагайки ги няма какво да крие. Липсата на подобна информация в България позволява всякаква интерпретация, особено след скандала с помилването на Цветелин Кънчев през 2005 г., който няколко месеца след това се кандидатира за народен представител.

Помилването традиционно е кралски прерогатив и исторически първо се свързва с опрощаването на смъртното наказание. Интересно беше да разгледаме информацията в Щатите за изпълнението на смъртното наказание. Много любопитна е информацията за финансовата целесъобразност на смъртното наказание. Нестопанската организация Death Penalty Information Center установява, че изпълнението на смъртните наказания струва повече на американските данъкоплатци от доживотната издръжка на затворник (данните са достъпни на: http://www.deathpenaltyinfo.org/documents/FactSheet.pdf).

Във Франция Президентът упражнява правото на помилване. Указите за помилване не се публикуват в официален вестник, но на интернет страницата на МП има ред за достъп до тях и всеки може да подаде заявление.  В мрежата се намира информация за публични личности, помилвани от Президента. Например през 2002 г. Жак Ширак помилва Максим Гремец, осъден за блъскане с кола на полицай. Помилването му позволява да се кандидатира за депутат и е избран отново през 2002 г. През 2008 г. Никола Саркози помилва бившият префект на Вар, Жан-Шарл Маркиани, осъден за корупция през 2007 г. През 2009 г. той отново е осъден този път за участие в трафик на оръжие за Ангола (за участието му в аферата Анголагейт).

В Канада се публикува статистическа информация за актовете на милост, но всеки може да подаде заявление за достъп до информация до Комисията за условно освобождаване (The Parole Board of Canada) и да получи извлечение от Регистър на решенията на Комисията.

Бележки:

  1. Информация за хода на делото на в. Сега може да намерите тук: http://www.aip-bg.org/publications/Бюлетин/От_съдебната_зала/103531/1000611164/
  2. Информация за помилванията на президента Барак Обама, публикувана на сайта на Белия дом – http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2010/12/03/president-obama-grants-nine-pardons

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*